2012. május 30., szerda

Egyik kutya másik ... gyerek


Akár több száz ezer forintos bírságra is számíthat majd az, aki kegyetlenül bánik egy állattal.
A Vidékfejlesztési Minisztérium javaslata szerint ugyanis jelentősen megemelik a bírságok alapösszegét. De a tervezet – többek közt – arról is szól, hogy tilos lesz például madarat vagy halat kör alapú edényben vagy akváriumban tartani, a sziámi harcoshalaknak nem szabad a tükörképüket megmutatni, tilos lesz a kutyák fülét kurtítani, 2016-tól pedig az ebeket nem szabad "tartósan" láncra verni.
Helyes! Kőkemény törvény kell, hogy attól kolduljon az ékszerteknős gazdája, ha nem óvja meg kedvencét a depressziótól, vagy lakoljon meg az a barbár, aki ráripakodik a papagájára. Tudatos állatbarátként masírozhatunk csak az Európai Unióba.
Rendjén is van ez!

Nem, nem vagyok cinikus. Bűnbánó, az igen! Töredelmesen bevallom, hogy 25 évvel ezelőtt kezdő akvaristaként elhittem az akkori szakkönyv ajánlását, és csak 5-6 liter vizet biztosítottam egy-egy guppinak.  
Ma már nem tenném – de nem azért, mert erre jogszabály kötelez! Így neveltek. Ezt olvastam. Ahogy a róka mondta a kis hercegnek: Te egyszer s mindenkorra felelős lettél azért, amit megszelídítettél. Felelős vagy a rózsádért...
     - Felelős vagyok a rózsámért - ismételte a kis herceg, hogy jól az emlékezetébe vésse.

Vannak, akik persze nem olvasnak … Akkor bíz a oda kell csapni nekik …
Törvényhozóink tehát résen vannak, büntetni, bírságolni fognak majd serényen. Ez a megoldás. Ők azt mondják.

Az autóbusz bedöcög – döccen? Dehogy! Behuppan a megállóba, az utasok saját testi épségük kockáztatása árán juthatnak… egyről a kettőre.
Ideges anyuka száll fel, maga előtt taszigálja 6-7 éves forma gyerekét. Menj már! – nógatja ingerülten. A gyerek ide-oda dülöngél a kanyarodó buszon. Az anya (? lehetne apa is) megragadja a tétovázó gyerek karját, belódítja az egyik ülésre, és korholásként jól nagyot sóz a tarkójára. A többi utas közönyösen néz, többen kibámulnak az ablakon, mások elmélyülten nyomkodják a mobil gombjait.
De történhet – történik? – hasonló minden reggel az óvodák, iskolák előtt. A szegény szülő siet, kapkod, mert az átkozott kölyök megint otthon hagyta a tízóraiját. Van, aki a foga közt sziszegve szidja, más mit se törődve a körülötte lévőkkel leordítja a gyereke (a „sajátja”) fejét. 
Délután a játszótéren bömböl egy kislány. Leesett a mászókáról. Ugye megmondtam!- rivall rá az anyja. Itt maradsz mellettem! Ne bőgj! Most hogy nézel ki? A gyerek hüppög, nem érti. Ő csak meg akarta mutatni: Nézd, milyen ügyes vagyok! De anyuci el volt foglalva. Trécselt. Talán arról is, hogy a szomszéd milyen kegyetlen! Egész nap magára hagyja a kis tacskót, s az csak nyüszít, kaparja az ajtót órák hosszat, félő, hogy lelki beteg lesz.
Az ilyet be kéne zárni, nem való ennek kutya! – summázza, de közben olyan keményen néz a lányára, hogy a kis csöppség ebből már tudja: anya mérges rá, este lehet, hogy nem nézheti a kedvenc meséjét.
Hagyjuk az anyukát, írhattam volna agresszív apukát is – prototípusok. Lepergett róluk, amit a róka mondott.
Az Országos Gyermekegészségügyi Intézet illetve a KSH legfrissebb adatai szerint Magyarországon évente 30 gyerek hal meg elhanyagolás, bántalmazás miatt. A gyermekek 10 %-a veszélyeztetett. Ez 2011-ben több, mint 190 ezer gyereket jelentett, de ez csak a töredéke a valós eseteknek! Egy ismertté vált ügy mögött legalább 25 marad rejtve. A hatóságok előtt rejtve. Mert sokszor kiderül: a családtagok, a rokonok vagy a szomszédok tudják, látják, de nem szólnak. Mi közünk hozzá, és a saját gyereke, azt csinál vele, amit akar ...
Próbálnál csak a nyílt utcán megütni egy kutyát! Ne próbáld! Azonnal felháborodott emberek gyűrűjébe kerülsz. S ha a gyereked szájon vágod?

Az Alkotmányból:

„…a gyermeknek joga van a családja, az állam és a társadalom részéről arra a védelemre és gondoskodásra, amely a megfelelő testi, szellemi és erkölcsi fejlődéséhez szükséges.”

A gyerekeket tehát kipipálták. A törvény hatályba lépett.

Sziámi harcoshalak, nyugalom, hamarosan kemény törvények védenek benneteket is! Morzsik, Bodrik, és más ebek, ne ugassatok, immár az állam is gondoskodik rólatok. Mint a gyerekekről…
Akkor én minek is ugatok?
Ui:
A sárga lámpáknál áthajtókat – egy friss hír szerint - egyelőre nem büntetik, mert az autósok képviseleti szervei tiltakoztak a túl szigorúnak tartott szankciók miatt.
Szegény ugróegerek és autósok, ne féljetek, szarjátok csak tele a szobát és száguldjatok át a kereszteződésen! Siessetek, nehogy lekéssétek Európát!
A kis herceg hazament …

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése