2012. május 17., csütörtök

Sárkányok barlangja



A sors szeszélye mondjuk sokszor, ha valami kívül esik akaratunkon. De miért gondoljuk, hogy megismerhetetlen a jövőnk? Közel száz évvel ezelőtt Dániában egy biológiai kongresszuson hangzott el az, hogy az ismert világban először fordult elő az, hogy egy természeti lény – az ember – kiszakadt a természetből és társadalmivá lett. S e pillanattól kezdve máig húzódó törekvés, hogy az ember visszakerüljön az örök harmóniába. Az ismeretlentől, a haláltól való félelem mozgatja az emberi gondolkozást, mondják más filozófusok.
Popper Péter utolsó műveinek egyike a Sárkányok barlangja című kötet. Az utolsó nagy bölcsek egyikétől megtanulhatjuk azt is, hogyan lehet értelmesen és logikusan kérdezni, akár olyan nagy dilemmákról is, mint a születés, a lét, a tudat és a lélek kapcsolata, a halálközeli élmények, az önpusztítás és a félelem.
A könyv elején a következő ajánlás figyelmezteti az olvasót: Ez a könyv nehezen vállalható gondolatokat is tartalmaz! Nosza, aki kérdezni mer, és szellemi kalandra vágyik, aki nem fél attól, hogy kérdéseket igen, de bizonyosságot nem talál, lapozza végig ezt az írást! Humor, játékosság, de a sorok között az örök kérdés: Ki vagyok én?   Az olvasó nem fogja megtudni a „választ”, de elindulhat azon az úton, ahol legalább a kereszteződésig eljuthat. (Popper Péter: Sárkányok barlangja. Saxum. 2011.)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése