2012. május 23., szerda

Serry NEGYEDIK levele Sandro-hoz

 
Kedves Sandro,
az olasz érettségiről kérdez. Mondja, maga Varázsló?
Mindig olyan témákat hoz elő, amiket szívesen megosztok magyar olvasóimmal, mert olyannyira mások, mint a nekünk megszokottak.
Sokan el sem tudják képzelni azt, hogy a gyermekük "megérik" szalagavató, tablókép, ballagás és érettségi szünet nélkül. Pedig itt éppen ez a helyzet.
A ceremóniákra oly kényes olaszok köszönik szépen, de a könnyfakasztó iskola-búcsúztatásból nem kérnek.
Szépen megvárják az ötödévesek is a tanév végét, nem írnak ó-ió-ció-áció-káció-akáció-
vakációt a táblára. 
Nyugodt-kényelmesen 10-12 nappal a tanév vége után megírják az írásbeli feladatsort, majd a Bizottság kisorsol egy betűt, és az azzal a betűvel kezdődő nevű emberkék kezdik minden osztályban a szóbeli vizsgákat. Ha pl. a B-betűt húzzák, az addigi névsor szerinti elsők fognak utoljára vizsgázni.
Július közepére végeznek is...:-) Addigra nálunk már mindenki elfelejtette, hogy az idén is volt érettségi!

Van aztán itt még más is. Négy évvel ezelőttig a gyerekek telis-tele voltak adósságokkal:-)
Bizony, így is hívták őket: Debiti.
Vagyis ha valakinek tanév végén volt 1-2-3 tantárgya, amiből nem volt meg a "kettese", akkor nem kellett pótvizsgáznia, hanem vitte a bizonyítványában a tartozását akár 5 éven keresztül mindennemű szigorítás vagy probléma nélkül. Olyan volt ez mint mesében a királylány... hol volt, hol nem volt...
Volt is adósság meg nem is...
Mire érettségizni kellett, addigra valahová eltűnt; vagy egy plusz-feleltetés oldotta fel, vagy egyszerűen már nem tudtak mit kezdeni vele és a gyerek ott találta magát adósság nélkül. Elévült talán? :-)
Tanulónk tudása persze nem nőtt egyenes arányban az adósságok fogyatkozásával...

Na és a jegyek!! Hát az aztán felér egy vicc-sorozattal.

Van ugye az 1-től 5-ig terjedő sáv..., na hát az persze nem elég! A "kettes" a 6-nál kezdődik; persze nem értem, nem mindegy vajon, hogy valakinek csak kettesig nem elégséges a felelete, vagy 5-sel bukik, ha bukik? Mi a különbség egy 4-sel "elégtelen" és egy 2-sel "elégtelen" ELÉGTELEN között?
Ja és mi szükség van a 10-ig terjedő jegy-skálára, ha még sosem láttam gyereket, akinek akár 9-est is adtak volna a bizonyítványába?
Rejtély....
Ha sikerül megfejtenie, Sandro, árulja el nekem is!
Mosolyogva, Serry

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése