2012. május 9., szerda

Balta



Az origo legfrissebb híre szerint az új nemzeti alaptanterv kidolgozása során - figyelembe véve a szakemberek kritikai észrevételeit - jelentősen megkurtítják az irodalom-tananyagot.
Az a törekvés, hogy valóban szükséges és használható tudást közvetítsen az iskola, nem újkeletű. (Igaz, ma ezt másként hívják: kompetenicia-alapú tudás.) Valóban túlterheltek a diákok, de ma is óriási a véleménykülönbség abban, hogy mi is a szükséges és a fontos ismeret. Több új szempont merült fel az irodalom-anyaggal kapcsolatban is. Ilyen többek között az, hogy legyen több határon túli magyar irodalom. Ez alapján kerülne a tananyagba pl. Vass Albert vagy Tamási Áron.  Felmerült az is, hogy a ma élő íróknak nincs helye az alaptantervben. Ezért kihúzták Csukás István, Esterházy Péter nevét.  Kertész Imre "beemelése" pedig egy új címke kitalálásával (irodalmi díjak) volna lehetséges. Parázs vita alakult ki ugyanakkor Tormay Cécile körül. 
(Az írónőről itt bővebben olvashatsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/Tormay_C%C3%A9cile).

A hatalmon lévők minden korra jellemző törekvése volt, hogy az oktatási rendszert is a képükre formálják. Arról vitatkozni, hogy mi kerüljön be a kötelező tantervbe, egyszerre szakmai-tudományos és politikai kérdés. Mindezeket azonban most félretéve: a stílus!
Hoffmann Rózsa államtitkárt idézem: "generális véleményként fogalmazódott meg, hogy túl sok a tananyag. Ezen még valahogy lehet változtatni, kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot".
Baltát a kézbe ... Ettől már csak egy lépés (?) a könyvégetés ... Ha szakmai érvekkel próbálnak meggyőzni arról, hogy miért nem jó x író és miért jó az y, nos erre a vitára minden jó érzésű és ízlésű ember - gondolom - nyitott lenne. A balta ellen nincs mit tenni ... Azt kihevertük: "munkásököl, vasököl..." Most jön a balta ... S ami eztután marad, az - félek - nem irodalom, hanem a puszta hatalom.

2 megjegyzés:

  1. "A hatalmon lévők minden korra jellemző törekvése volt, hogy az oktatási rendszert is a képükre formálják."
    Erről olyan szívesen olvasnék többet! :) Ez egy kérés! :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzska!
      Köszönöm az érdeklődésedet! Kérésedre részben válasz a Szép új világ-ban most közzétett bejegyzésem a hatalom és az iskola kapcsolatáról! Remélem, továbbra is olvasol bennünket!

      Törlés