2012. május 19., szombat

Zsák és a foltja



Párkapcsolatok a 21. században – holtomiglan-holtodiglan

Legjobb barátnőm (na, ez a szó is magyarázatra szorul – majd lesz) ötlete volt: írjak a 21. századi párkapcsolatokról.
Hatalmas téma, és rengeteg ismeret, mit lehet itt tenni?
Kezdjük a legkézenfekvőbbel: „komoly kapcsolat”. Ez még mindig a leggyakoribb vágya, különösen a nőknek. Egyszóval a házasság. Valóban ez? Még mindig? És mi az alapja? Létezik még holtomiglan-holtodiglan?
Nézzük a tényeket:
A nemi viselkedést és a párkapcsolatokat biológiai késztetések és társadalmi szükségletek, elvárások sajátos folyamatai befolyásolják. Ez nyilván érvényes a házasságra is. No de a házasság „természetszerűleg” egy férfi és egy nő kapcsolata?
A biológia felől: A földön élő emlősök kb. 5 %-a monogám. És az ember? Az eddig létezett és ma élő kultúrák 87 %-a nem monogám. Más megközelítésben: az ember természeténél fogva poligám – bár az emberiség 16 %-a genetikailag monogám.
Nem gondolom, hogy érdemes volna azon vitatkozni, ezek a számok vajon pontosak-e?A fő arányok az érdekesek.
A társadalom oldaláról: azt a megállapítást is oszthatjuk, hogy a monogámia civilizációs kérdés. A hűség pedig tanult intelligencia.
Tudjuk: a házasság-család intézménye gazdasági kényszerek és a kereszténység befolyása révén vált kívánatos együttélési móddá.
A nő számára a házasság azért fontos, mert azt deklarálja, hogy ő az egyetlen és a legfontosabb a férfi életében. Ugyanakkor se vége se hossza a házasságot rabigának, sorscsapásnak jellemző rengeteg szólásnak – zömmel a férfiak szemszögéből.

Ray visszafelé pörgeti le az esküvőjéről készült videófelvételt. Azt mondja, hogy így azt látja, szabad emberként távozik a templomból. (Pease)

A történelem eddigi tapasztalata szerint kimondhatjuk: a monogám kapcsolatra épülő házasság sosem működött igazán „hatékonyan” – általában! (Bár ahogy mondják, a kivételek … )
Ez törvényszerű, hiszen egészen más a férfiak és a nők késztetése. A korábbi motívumok mára meggyengültek, a párkapcsolatok új dimenziói nyíltak.

Ezt a szakadékot a civilizálódó társadalmak igyekeztek áthidalni, a házasság „terheit” szükségszerű felelősségvállalásnak, áldozatnak, vagy „befektetésnek” ábrázolni.

Mindenképpen házasodjatok meg; ha jó feleséget szereztek, boldogok lesztek - ha rosszat, akkor filozófusok. (Szókratész)

Mi változott napjainkra?

Sorolhatjuk: a házasságkötések száma csökken (az elmúlt 20 évben több, mint 40 %-kal), a válások sokasodnak (ma ezer házasságra közel 600 válás „jut”), az élettársi kapcsolatok mind jellemzőbbek (a párkapcsolatokon belüli aránya mára meghaladta a 70 %-ot), s egyáltalán, a párválasztás és a kapcsolatok célja, tartalma is átrendeződött.

A nő gyakran akar lefeküdni azzal a férfival, akit szeret.
A férfi gyakran akar lefeküdni. (A. Pease)

Az új törekvéseket jól mutatják egy hazai vizsgálat eredményei is: több mint ezer nő és férfi válaszolt arra a kérdésre, hogy számára milyen együttélési forma felelne meg legjobban. A lehetséges válaszok:

1.  Egész életre szóló, kizárólagos párkapcsolat  (házasság).
2.  Egymást követően több, kizárólagos kapcsolat.
3.  Egy állandó és több, rövidebb kapcsolat.
4.  Két-három tartós, párhuzamos kapcsolat, házasság nélkül.
5.  Függetlenségemet nem veszélyeztető,, szerelmi  kapcsolatok.
6.  Inkább szexmentes, baráti kapcsolatok  ápolása.

A túlnyomó többség az első három közül választott, s ezen belül igen sokan jelölték a harmadikat, a nyitott házasságot! Mindebből több tanulság is következik.
Egyrészt az, hogy a hagyományos házasság igénye még erőteljesen jelen van, de ezt alaposan megosztja, hogy már messze nem csak az egy életre szóló kapcsolatok iránti vágy él.
Ezek nyomán olyan dilemmák merülnek fel, mint az önmegvalósítás, az új szerepek, a hűség, a féltékenység, a szexuális változatosság.
Maradjunk most a kezdeteknél: ebben az új helyzetben ki, hogyan választ? Aki keres, az talál? Vagy a szerelem még mindig vak? Nos, ezekről legközelebb.

Én házasságpárti vagyok. Nem prüdériából, evolúciós megfontolásokból. (Szendi Gábor)

5 megjegyzés:

  1. Agy párkapcsolat igazán akkor kerül veszélybe , ha az asszonynak lesz valakije . Egy férfi ugyanis , aki még a legjobb pillanataiban is úgy fejezi ki magát , hogy " Az enyém vagy "mert fel sem merül benne az hogy esetleg " Én vagyok a tiéd " Egy ilyen férfi képtelen földolgozni magában azt az érzést , hogy ami az enyém , az a másé is ! Ráadásul a mai férfi számára a nemiség sokkal fontosabb, mint a nőnek . Értékmérő ebben a szexualizált világban . A jó házasságnak " egyik " alapja az okos női viselkedés . Ez nem más , mint hogy a nők emberi bölcsessége földolgozza női sérelmeiket . A nők alkalmazkodási képessége nem gyári tulajdonság , hanem egy sajátos bölcsességnek az eredménye . Id : MP / E /

    VálaszTörlés
  2. Kedves Nèvtelen!
    S ha a fèrfinak lesz valakije? Azzal hogyan szàmol el?
    Az megszokott, elfogadot; az osszes pasi csak osszekacsint a hàta mogott, hogy làm, ugyes vagy, neked is "osszejott"...
    Azt hiszem, ha egy no" keres/talàl szereto"t magànak, az nem arròl szòl, hogy "Ráadásul a mai férfi számára a nemiség sokkal fontosabb, mint a nőnek."
    Szerintem a fèrfiaknak a nemisèg mindig is a prioritàsok felso" fokàn àllt, mìg egy no" inkàbb megèrtèst, gyengèdsèget, odafigyelèst, kommunikàciòt keres elso"sorban. Aztàn ha mèg jò szex is megfu"szerezi ezt, mièrt ne?
    Udvozlettel, S.

    VálaszTörlés
  3. elfogadott.. :-) bocs:-)

    VálaszTörlés
  4. Kedves Névtelen-ek! Örülök a véleményeiteknek - úgy vélem, végül ugyanannak a jelenségnek a két oldalát igyekeztetek kiemelni. Ez pedig a birtoklás kérdése. Nyilván mást jelent ez a férfi és mást a nő számára. Ahogy az is különböző lehet, hogy ki mit ad és mit vár egy ilyen szoros kapcsolattól. Ajánlom figyelmetekbe a rövidesen megjelenő következő bejegyzéseket - erről is szólnak majd, és kíváncsian várom akkor is hozzászólásotokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most a 6 - ik ponthoz szólnék . / 6 . Inkább szexmentes , baráti kapcsolatok ápolása . / Férfi , és Nő alapvetően vonzódnak egymáshoz , testi és lelki szinten is szükségük van az egyesülésre . Vajon képes - e egy Nő és Férfi megőrizni barátságuk tiszta kötelékét , amikor a nemiség a szexualitás , a testi vágyak állandóan kísértésben tartják őket ? Fenn tudják - e tartani a barátságot , vagy elkerülhetetlen , hogy szexuális és párkapcsolatba bonyolódjanak ? Egyáltalán , lehet - e barátság Férfi , és Nő között ? Én úgy gondolom igen , lehet .Sokan azon a véleményen vannak , hogy nem létezik .Miért gondolják , hogy nincs ? Már hogyne lenne , csak azért mert ellentétes neműek . Van egyszerűen a szeretet , vágy nélkül , nincs izzás , csak jó vele lenni . Elvárások nélkül , kivetítések nélkül . Békében , harmóniában . A barátság születése mindig együtt jár azzal a kimondatlan érzéssel , hogy találkoztunk már valahol .Azért választjuk őt , mert ismerős . Ez sejtelem , nem biztos , hogy így van sohasem tudhatjuk , hogy mitől találunk otthonra egymásban . ( A barátság a lelkek közötti legtisztább kapcsolat . Nincs benne önzés , kényszer , érzékiség , érdek . Mi választjuk . ) MP ( In )

      Törlés