2014. december 10., szerda

Az együgyű kamikaze tesztelése



Kovács Máté az ATV műsorában próbálta megmagyarázni a lehetetlent.
A fő érve ez volt: ő közszereplő, aki „feldobott egy problémát”, és vállalja mindazt a sok „szép” kritikát, amit ezért kap.
Lépjünk túl azon, hogy szakmai (orvosi, addiktológiai, kriminológiai, szociológiai, jogi, stb.) szempontból egyaránt tarthatatlan a drogteszt  javaslata. 
Nézzük, mi lehet a problémafelvetés mögött!
1. variáció
Kovács Máté értelmi képességei erősen megkérdőjelezhetők. (Ki lehetne fejezni ezt azzal is, hogy úgy hülye, ahogy van, de legyünk tárgyilagosak.)
Nem írok részletesen a drogteszt-javaslatról. Az elmúlt napokban ízekre szedték azt a szakemberek.
Szólni kell viszont arról, hogyan születnek Orbániában a törvényjavaslatok. Például úgy, hogy valamelyik képviselő elböffenti magát.
Magam – eleddig naivan? – azt feltételeztem, hogy a tisztelt képviselő először is tájékozódik az adott problémáról, az érintettek köréről. Beszél szakemberekkel, utánajár annak, történt-e korábban valami érdemleges ebben az ügyben, és így tovább.
Kovács Máté viszont nem tett mást, csak „ötletelt”, és ezt még büszkén fel is vállalta!
Dedós dolognak tartanám ezt - mint amikor valaki kajánul a pocsolya közepébe dob egy követ, és aztán jót vigyorog azokon, akik félreugranak a felfröccsenő víz elől - csak nem óvodásról van szó, hanem felelős (?) parlamenti képviselőről.
Kovács azt nyilatkozta, hogy azért vetette fel a témát, mert mélyen megdöbbentették azok a halálesetek, amikről az elmúlt hetekben hallott. Történetesen fiatal lányok a hétvégi diszkóban azért veszítették életüket, mert az italukba valakik „valami drogot” csempésztek.
A szakember, de úgy alapvetően egy gondolkozó ember összecsapja a kezét: úristen, mi köze van ennek a drogfogyasztáshoz? Idétlen, felelőtlen, agyalágyult fiatalok őrültsége volt ez, ami sajnos borzalmas tragédiába torkollott, de ennek ürügyén kitalálni a drogtesztet elképesztő badarság.
Ilyen alapon be kéne tiltani a közlekedést (tavaly közel 600-an haltak meg az utakon), sőt az elektromos áramot is (évente átlagosan 20 főt ér végzetes áramütés).
Azt ugyanakkor nem tudni, hogy az embertársaiért aggódó képviselő miért feledkezett meg a 800 ezerre becsült alkoholistáról, illetve miért tartja kevésbé veszélyesnek az italozást, mint a drogot. Arra utalt, hogy a drog azért veszélyesebb, mert abba bele lehet halni. Ezt bizonyítja az említett lányok tragédiája is. (Akik ugye mint tudjuk, nem voltak drogosok.)  A képviselő úr eszerint talán azt hiszi, hogy az alkoholfogyasztásba nem halhatnak meg emberek, legfeljebb ordítoznak, verekszenek és összehányják a wc-t?

Kovács Máté felhívta a figyelmet arra is, hogy Magyarországon nőtt a drogfogyasztó fiatalok száma – ezt nélküle is tudjuk -, majd egy laza mozdulattal lesöpörte az asztalról a drogprobléma kezelésével foglalkozó szakemberek és intézmények eddigi tevékenységét. Azt állította ugyanis, hogy a drogmegelőzés terén nem történt semmi. (Gyorsan jegyezzük meg, hogy a képviselő úr polgármesteri minőségében 2013-ban a józsefvárosi képviselőtestület elé terjesztette és meg is szavaztatta azt a javaslatot, ami alapján megvonták a további támogatást a Kék Pont Alapítványtól. Ezzel gyakorlatilag megszüntették a tűcsere programot.)
2.variáció:
Kovács Máté az előretolt ék, a „meglóbált bunkó”, a vesztébe küldött kamikaze. A Fidesz kommunikációs csapata amolyan elterelő hadműveletnek szánta ezt a témát, és ha ez igaz, akkor kétségtelenül elérték a céljukat. A fél ország háborog, vitatkozik, érvel, Facebook-csoportokat hoz létre és pisit gyűjt. No és megfeledkezik a korrupciós botrányról, a kitiltásról, az adótörvényekről.
Új életre kel a kádári szlogen (az eredeti ez volt: Aki nincs ellenünk, az velünk van!), de egy ügyes csavarral máris bűnbakot jelenít meg: Aki a drogteszt ellen van, az a drogok pártján áll!
Az ötletgazda tehát a Habony-csapat lehetett, Kovács Máté pedig felvállalta az ostoba kos szerepét és nekirontott a józan észnek.
3.variáció
Ezek a fiúk tényleg így gondolkoznak. Erő, megfélemlítés, beleturkálás a magánéletbe. Rendnek kell lennie.
A helyzet pikantériája, hogy éppen a rendpárti jobbikos Novák Előd tiltakozott a javaslat ellen.
4. variáció: a három előző együtt.
Egy a zászló, egy a tábor!”- harsogja a Vezér.
Szerintem is együgyűek. Vagy elkábultak.
Mi remélem nem!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése