2014. szeptember 18., csütörtök

Szövetségi kapitány akarok lenni!




  Kirúgták Pintér Attilát.

Csányi Sándor az MLSZ elnöke sajtótájékoztatón jelentette be a döntést.
Ha esetleg a magyar fociban járatlanok is olvasnák ezt: a Magyar labdarúgó Szövetségről, és annak elnökéről van szó. Egy pénzügyi szakemberről, aki szakmai!!! értékelést adott a magyar válogatott és Pintér teljesítményéről.
Persze a focihoz kis hazánkban mindenki ért, illetve van az a pénz, amiért még a haj is korpássá lesz… Az OTP főnöke meg labdarúgó szakemberré válik.
Igaz, „dajcstomi” lehetett egy érettségivel miniszter, az „álamelnökdoktorúrról” meg ne is beszéljünk…

Csányi szerint a magyar válogatott kudarcában 5 % az MLSZ bűne. Pénzember, higgyük el, hogy a számokhoz biztosan ért: az 5 százalék az annyi, se nem több, se nem kevesebb. Ettől persze elég nehéz ezt az állítást értelmezni. Mit takar ez az öt százalék? Az illúzióromboló 90 perc 5 százalékát, vagy a kapura tartó magyar lövések töredékét, a játékosok által megtett kilométerből néhány métert? Mit?

Az öt százalékban viszont kétségkívül benne volt az, amit Csányi előre ismert „kockázati tényezőnek nevezett”, jelesül hogy Pintér „kommunikációs képessége talán kicsit nehézkes volt!”
Hadd fordítsam ezt le: ha van is szakmai tudása, azt nem képes szabatosan, érthetően megfogalmazni. Mi több, káromkodik, mint egy kocsis. Buzdítani, lelkesíteni pedig csakis trágár kifejezéseket fröcsögve bír. Ezzel méltó utódja Mészölynek, akire inkább emlékeznénk úgy, mint „szőke szikla”, a kőkemény védőjátékos, és nem a mosdatlan szájú és eredménytelen szövetségi kapitány.

Csányi szerint mégis mi szólt Pintér mellett?

Beleadta a munkába szívét-lelkét! – szól az értékelés.
Még szép, ez a minimum, mondhatja mindenki.
Ja, és beleadta a fizikai erejét is! Nyilván, az üvöltve káromkodáshoz tüdő kell, és nagy állóképesség!

Az értékelés természetesen kitért Pintér hibáira is, úgy, mint:
  1. túl sok játékost próbált ki,
  2. túl sok játékrendszert (4-5) akart begyakoroltatni és alkalmazni!

Jelentkezem szövetségi kapitánynak! Szavazzatok rám!

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy képes lennék akár félszáz játékost is beválogatni, és akár 8-10 játékrendszert is gyakoroltatni. Vagy húszat. Mindegy, hánnyal bukik meg az ember.
Kijelentem továbbá, hogy én viszont igenis tudok hatékonyan és meggyőzően kommunikálni! a „Jó…va anyád mit csinálsz” – típusú edzői instrukciókkal ellentétben választékos stílusban, az érintett játékos önérzetére, cizellált lelki világára  maximális figyelemmel kérném, javasolnám, hogy legyen oly szíves, fusson az ellenfél kapuja felé és rúgjon már egy gólt. Ettől ugyan nem rúgna, de ha káromkodnak vele, akkor se. Viszont nem vethetnék a szememre, hogy „kommunikációs képessége kicsit nehézkes.”

Nem csak azért vonz a szövetségi kapitány posztja, mert hogy ennyit én is tudnék, sőt. Dehogy! Hanem azért, mert Csányi megnyugtatta az újságírókat, hogy „Pintér kirúgása nem fog nagyon sokba kerülni”!
Ez az!  Gondolom, a szerződésében kikötötték, ha kirúgják, akkor x millió forint „végkielégítést”, vagy „bánatpénzt” fog kapni.
Én is szeretnék így dolgozni, csak úgy próbaképp. Képes lennék a következő EB selejtezőn a kispadra ülni. Egyszer.
Kipróbálnék pár új játékost, jól megkeverném a taktikát, és emellett szép szóval oktatgatnám labdarúgó fiainkat. A meccset nyilván elveszítenénk, de ha az a „nem nagyon sok” a számlámra kerülne, gyorsan kielégülnék, és tán bánatos se lennék.
A foci miatt semmiképp.
A többit meg szépen „elkommunikáljuk”.

Hajrá magyarok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése