2014. szeptember 8., hétfő

A stílus maga a rendszer


 Gesztust azt tud gyakorolni, aki az egészséges önbizalmon túl rendelkezik reális önképpel, ha kell, önkritikus tud lenni, ugyanakkor a másik fél irányába nyitott, és együttműködésre kész.

A mai hatalom nem ismeri a gesztusokat.

Erőszakos, pökhendi és cinikus.

Attól fél, ha bármiben engedne, az a gyöngeség jele volna. Szervilizmusra épülő hatalma roppant ingatag, a belső kritikát nem tűrve folyamatosan külső ellenségeket kreál.
Lételeme nem az együttműködés, hanem a harc. Békeharc.

Saller, koki, tasli

2011 nyarán a  Millenárison elhangzott miniszterelnöki beszédből idézek:

A támadásokat visszavertük, leesett pár saller, kiosztottunk néhány taslit, adtunk néhány kokit…”

A civilizált Európa akkor még csak csodálkozott, hüledezett: micsoda alpári stílus.


Balta 1. (úgy tűnik, ennek a rendszernek az egyik szimbólumává válik)

2012 tavaszán egyre több kritika érte az alaptantervet, sokan mondták, hogy túl sok a kötelező követelmény. Hoffmann Rózsa, az újonnan kinevezett államtitkár ekkor így nyilatkozott:

„Kiadtam a jelszót, hogy baltát a kézbe, baltázni a tananyagot!”

A balta mellé szakszerűtlenség és kapkodás társult. Nyilván a hozzáértő és átgondolt átalakításhoz nem kellettek volna „kézifegyverek”. Ma már látjuk, milyen eredménnyel „baltáztak”. Vagy inkább jól elbaltázták: egyoldalú, egyideológiájú, valós választási lehetőség nélküli tantervek és tananyagok születtek.

Balta 2.

A baltás gyilkost hazájában hősként ünnepelték, de Orbán mosta kezeit:

„Azzal, hogy kiadtuk, illetve az ítélet végrehajtására átszállítottuk az azeri elítéltet, Magyarország kiszállt ebből a konfliktusból. Egész addig, amíg itt volt, folyamatos problémákat és nehézségeket okozott, és okozott volna a jövőben is” – érvelt, pedig pontosan tudta, hogy a gyilkost hazájában nem fogják börtönbe zárni.

Ez a cinikus döntés és érvelés a nemzetközi diplomáciában példátlan indulatokat és vitákat váltott ki. Örményország meg is szakította Magyarországgal a diplomáciai kapcsolatokat. „Vezérünk” nyilván köpött rá. A saját stadionjában. Lehet, azért építette…

 
Balta 3. (A „legfrissebb” balta)

Az Apáczai Kiadó 11 éveseknek szánt informatika tankönyvéhez CD melléklet is jár. Ezen pedig egy „bájos” animáció is látható. A pálcikafigura baltával veri szét egy kislány fejét, fröcsög a vér is rendesen, majd utána a méhek kiszúrják a gyilkos szemét.
Így kell elbánni a környezetszennyezőkkel orbániában.

Na de ki fog elbánni a gondolatszennyezőkkel?




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése