2014. szeptember 11., csütörtök

Csak a lábát nézzétek!



Gyors tallózás az arrogáns hatalomgyakorlásból fakadó botrányok között:

Felháborodás Miskolcon amiatt, hogy a szülők és a pedagógusok tiltakozása ellenére hatalmi szóval neveztek ki egy – az alkalmatlanságát már több év óta „bizonyító”- iskolaigazgatót.
Ez a vihar még el se ült, a mai hírek egy ugyanilyen estről szólnak, immár a balatonalmádi gimnázium kapcsán, ahol a szülők péntekre tüntetést szerveznek az ugyancsak felülről vezérelt kinevezési eljárás miatt.

Óriási hazai és nemzetközi felhördülés övezte az Ökotárs irodáját elözönlő rendőrök akcióját. A szabadság és a jogállamiság sárba tiprásáról írnak és politikai indíttatású koncepciós eljárásokat gyanítanak mindezek hátterében a civil társadalom védelmezői.

Mértékadó jogászok tiltakoznak Balog miniszter törvényszigorítási javaslata ellen. Azzal érvelnek, hogy nem lehet egyedi esetek alapján módosítgatni a BTK-t, s van, aki hozzátette: nem lehet a szakmaiságot politikai szempontoknak alávetni.

Strasbourgban végleg elbukott a Semjén Zsolt által a kodifikáció csúcsának nevezett egyházügyi törvény, mégpedig azért, mert hit és hit között akartak különbséget tenni.

A hatalmi villongások szaporodnak a kormányerőkön belül is.
Orbán beszólt Simicskának („A fák nem nőnek az égig”),  megy a „tahózás”,  (Tarlós helyretette Lázárt („A neve János, nem Mindenható”), mire az érintett „leállatozta” a főpolgármestert („Az állatkerti fejlesztések ügyét személyesen is fogom támogatni, már csak Tarlós István barátom miatt is.”).

Hatalmi arrogancia, pökhendiség, cinizmus és alpári viselkedés. (Friss hír, hogy újra polgármester lehet a vakkomondoros asszonyverő is.)

Egy pillanatra visszaugrom az időben, 2002-ig:

Nyilvános vitában ült le egymással szemben Orbán és Medgyessy. A kulturált, választékos beszédű, stílusú úriember és feltörekvő, nyers, gátlástalan „ifiúr” csatájából a „civilizáltabb” Medgyessy került ki győztesen.

Sokan osztották akkor egy divatszakember véleményét, aki azt mondta, hogy az öltözködése miatt veszített Orbán. (Mivel ugye a stílus…)

Barna zakó, rövid zokni, lábszár kilóg, percek múlva már látszott, hogy Orbán feszeng emiatt az elegáns öltönyben megjelenő Medgyessy mellett, és ez a mondanivalójára is kihatott – magyarázta a szakember.

Vissza a mába: szerdán megkezdődött Tapolcán a Fidesz évadnyitó frakcióülése.
A miniszterelnök öltönyben szállt ki az autóból, aztán a vállára kanyarította a hátizsákját... Öltöny és hátizsák…

De én nem a hátizsákját, hanem a lábát nézem rendületlenül, és azt lesem, vajon kivillan-e a nadrágszár alól a rövid zokni, amikor feszengve keresztbe teszi a lábát.

Sajnos lehet, hogy erre még hiába várunk, hiszen Orbán rég nem mer leülni senkivel sem vitatkozni. A kétharmados többséggel konzervált gőg megelégszik az isteni kinyilatkoztatásokkal.

Mégis azt mondom: a lábát nézzétek, hátha eljön még az az idő, csak a lábát, és addig vigasztalódjatok ezzel:

A megromlás előtt kevélység jár, és a bukás előtt felfuvalkodottság. Jobb alázatos lélekkel lenni a szelídekkel, mint zsákmányon osztozni a kevélyekkel. (Példabeszédek 16,18)








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése