2012. november 13., kedd

"Gyarapodjatok, sokasodjatok..."



Hősünk megtörölte izzadt homlokát, de a felszakadó sóhaj csak egy pillanatra sodorta el a gondfelhőket. Az adósságok gúzsba kötötték mindennapjaikat, a reménytelenség alagútja felé rohant életük vonata.                                                                                                
Eltűnődött, régmúlt boldogságának képei peregtek előtte.                                                  

Első csókjuk buja ígérete felszabadította ösztöneiket, úgy öleltél egymást, mint ahogy az Éden fájá­nak gyökerei kapaszkodnak az örök anyagba. Suttogásukat átforrósította a szenvedély, Mozdulataik mind hevesebbé váltak, a s vágy lüktetése izzó folyóként hömpölyögve zúdult, hogy új életet keltsen az oltalmazó mélyben.                                    
 - Meglátod, fiú lesz! - mosolygott párjára pár hét múlva, miközben a vizsgálatra vártak.          


A Parlamentben a hatalomhoz dörgölőző képviselő számokat sorol, valahogy így:

A KSH adatai szerint 2012 első felében a korábbi évhez viszonyítva 4 %- kal  nőtt a születések száma ... 

Nem részletezem most, hogy ez valóban helytálló adat-e? (Nem az!) Arról is később, hogy a bölcs (?) képviselő ebből milyen következtetést vont le! (Ostobaságot!)

Nézzük, mi is a tényleges helyzet – elfogadva, hogy a Központi Statisztikai Hivatal a viszonylag leghitelesebb forrás.

Magyarországon az élve születések száma 1990-ben 125 679 fő volt, és ettől kezdve folyamatosan csökkent. A következő mélypont  az 1998-as év, amikor a születésszám már nem érte el a száz­ezret 
(97 301 fő).  A romló tendencia tovább folytatódott, így 2011-ben már csak 88 049 gyermek született. 
Kérdés: mire alapozta a képviselő azt az állítását, hogy nőtt a gyermekszám?
Szintén KSH adat: a 2012-es év első felében valóban közel két és fél ezerrel több gyerek született, mint az előző év hasonló időszakában. Így – ha ezt a trendet feltételezzük, bár erre nincs kellő tám­pontunk -, év végéig lehetséges közel 4 %-os javulás. Az élet azonban ennél bonyolultabb. Az élve ­születések számának emelkedése sajnos nem jelenti azt, hogy a népesség is növekszik. A halálozá­sok (benne az évi 400 fölötti csecsemőhalál), a kivándorlások továbbra is a magyar népesség fogyá­sához vezetnek.
No de hagyjuk a számokat, és fogadjuk el egy rendkívül optimista forgatókönyvet, ami szerint nőtt, illetve tovább emelkedik a születések száma! Mire lehet ebből következtetni? No nem ezt az utat választotta a „képviselőnk”! Azt kezdte el bizonygatni, hogy szerinte mi ennek a növekedésnek az oka!

Mielőtt az ő magyarázatát idézem, essen szó arról, miért is vetemednek arra az emberek, hogy gye­rmeket vállaljanak? 

Szeretjük azt hinni, remélni, hogy a legtöbben szerelemből, szeretetből akarnak gyereket. Azért, mert életük igazi szépségét és értelmét látják ebben. A másik „szomorú véglet” az, amikor „véletlen megesik” és nincs más lehetőség, mint felvállalni. Vgül nyilván lehet „racionális választás” is. Ez nem feltétlen nega­tív előjelű, ha a tudatos családtervezést is ide kapcsoljuk. Továbbá az is egyfajta „józan mérlegelés”, ami valamiféle érdeket szolgál. 
A gyerekvállalás motívumait célzó kutatások igen részletesen elemzik, hogy az adott kultúrában és korban milyen kulturális, gazdasági és egyéb okokat tartanak fontosnak. Ezeknek a vizsgálatoknak fontos tanulsága, hogy egyre gyakoribb szempont – a kulturális-családi- minták, elvárások mellett – az, hogy a család bírja-e anyagiakkal az egy vagy több gyerek felnevelését, iskoláztatását. A leg­utóbbi években az a folyamat rajzolódott ki, hogy Magyarországon csökkenni kezdett a termékeny­ség (a szülőképes korú nők és a gyermekszületések aránya). Európai összehasonlításban a lettek állnak csak mögöttünk, az összes többi országban nőtt, vagy a mienknél kisebb mértékben csökkent ez a szám.
Ami a lényeg: a gyermekvállalás valóban érzékeny az adott korszak gazdasági, szociális viszonyaira is. Ugyanakkor több nemzetközi vizsgálat is megerősítette, hogy a családi adókedvezmények, vagy más szociálpolitikai juttatások hatása esetleg több év múlva és abban az esetben jelentkezik, ha az valóban kiszámítható, hosszú távon biztonságot nyújtó segítségnek mutatkozik. Másképp: a gyer­mekvállalást a napi politikával összefüggésbe hozni badarság.  
 A „képviselőnk” pedig ezt tette: az elmúlt hónapok kedvezőbb gyermekszületési eseményeit üdvö­zölve hálás köszönetet mondott a Vezérnek, kiemelve, hogy két éves áldásos tevékenysége ím meg fogja menteni a nemzetet. Ettől már csak egy kis lépés lenne feleleveníteni a levitézlett szlogent: „Egy gyereket apának, egyet anyának, egyet a hazának!” 

Hősünk nagyot nyújtózik, a párját nézi, aki a két gyerek után kissé teltebb, de még mindig őrzi fiata­los báját. - Elaludtak a kicsik- mondja a nő halkan, és csillogó szemmel bújik mellé az ágyba.                                                                                                             
Az éjjeli lámpa sárgás fényébe takarózik ölelésük, surrog a lepedő mozdulataiktól … Aztán egy pil­lanatra egymásra néznek: a szerelem könnyed sóhaja oltja be hősünk hangját, de valahogy mégse a családi adókedvezményt számolja, nem is azt, hogy mennyi lesz a  családi pótlék …                                                                                                            

Szerencsére a „képviselő” eszement gondolatai a T. Ház-ban rekedtek ...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése